DAF-Bandenspanning-skelterrace-FINAL-006

 

Welk verschil maakt de juiste bandenspanning?

Eén parcours, twee skelters en verschillende bandenspanningen. Welke invloed heeft een te lage bandenspanning? DAF deed de test. Bekijk de video en laat u verrassen.

 

 

 

Voorkom een platte band

Banden vormen het contact tussen voertuig en wegdek. Die moeten daarom in topconditie zijn. Daar hoort ook de juiste bandenspanning bij. 

Als de spanning te laag is, vervormen banden door het gewicht dat ze moeten dragen. Vervorming zorgt voor extra rolweerstand en dat kost brandstof. Bovendien zorgt een lage bandenspanning voor meer slijtage. Sterker nog, zachte banden kunnen heet worden door de voortdurende vervorming. Als de temperatuur hoog oploopt, kan het loopvlak loslaten met een klapband als gevolg.

.

 

 

DAF-Bandenspanning-skelterrace-FINAL-001
DAF-CF-530-FTT-6x4-XF-530-FAN-6x2-3840-dark

Bandenspanningsbewakingssysteem (TPMS) voor nieuwe trucks

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom biedt DAF op nieuwe CF- en XF-trucks met MX-11 of MX-13 motor een bandenspanningsbewakingssysteem (TPMS) aan. Dankzij sensoren in de banden kan de chauffeur op het dashboard continu de temperatuur en spanning van de afzonderlijke banden aflezen en actie ondernemen wanneer dit nodig is.

 

 

Belangrijke checks naast de bandenspanning

Veel transportondernemers hebben noodgedwongen stil moeten staan. Nu de economie weer in beweging komt, kunnen we meters maken. Voordat u de weg opgaat, is een controle van de bandenspanning aan te raden. Daarnaast adviseren wij om het olieniveau en de koelvloeistof te checken en ook de remmen en stuurinrichting goed te controleren. Kijk tot slot ook even in het motorcompartiment, want vogels en knaagdieren hebben - echt waar - een voorkeur voor deze warme en beschutte ruimte.

Wilt u meer weten over een verantwoorde ingebruikname van uw wagenpark? Lees in dit artikel hoe u uw trucks weer in topconditie krijgt.