Vrachtwagen klaarmaken voor de winter/kou

Rijdt u naar een koud land of zijn er lage temperaturen voorspeld? Dan is het belangrijk om uw vrachtwagen klaar te maken voor de kou. Met deze tips verkleint u de kans dat uw vrachtwagen stil komt te staan vanwege de kou.

 

Winterbanden: in sommige landen verplicht

Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling en een ander profiel, wat zorgt voor meer grip op de weg. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, omdat onze winter relatief kort en mild is. In België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Spanje zijn winterbanden voor vrachtwagens verplicht.

 
DAF Kennisbank Reparaties Welke reparaties door dealer uit te voeren

Antivries ruitenwisservloeistof

Gaat het vriezen, dan heeft u antivries ruitenwisservloeistof nodig. Deze herkent u aan de blauwe kleur. ‘Gewone’ ruitenwisservloeistof is roze of geel en zal bevriezen als het kouder wordt dan 0 graden.

 

Accu’s doormeten

Is het koud, dan werkt een accu zo’n 30 tot 50% minder dan bij een normale temperatuur. De accu heeft veel te lijden en moet bij voorkeur in optimale conditie zijn om problemen te voorkomen. Laat bij kou de accu dus preventief doormeten.

 

Luchtdroger checken

Wanneer de lucht in een vrachtwagen vochtig wordt, kan deze bij lage temperaturen bevriezen. Omdat een vrachtwagen remt op lucht, is het belangrijk dat de lucht niet de kans krijgt om vochtig te worden. Laat daarom altijd de luchtdroger controleren als het binnenkort gaat vriezen.

 

Lagere druk bandenspanning

Is het buiten koud? Dan neemt de druk in de banden van een vrachtwagen automatisch af door de temperatuur. Houdt hier rekening mee wanneer u de optimale bandenspanning toepast op uw vrachtwagen.

 

Standkachel controleren

Tijdens een langere reis door het (koude) buitenland wilt u er warm bij zitten. Daarom is het belangrijk dat de standkachel goed werkt. Laat de standkachel dus regelmatig controleren.

 

Groter radiateur pakket

Vrachtwagens in koude landen zijn over het algemeen uitgerust met een groter radiateur pakket. Zo wordt de lucht in de vrachtwagen sneller opgewarmd. Maakt u vooral reizen naar het (koude) buitenland, dan kan dit voor uw truck ook een slimme oplossing zijn.

 

Advies bij de DAF dealer

Vrachtwagen klaarmaken voor de kou? Ga zeker even langs bij de DAF dealer. Onze dealers weten als geen ander waar ze op moeten letten en geven u graag advies.

Terug naar kennisbank