Comfortabel in de cabine overnachten tijdens hitte? 

Comfortabel overnachten in een vrachtwagen tijdens (extreme hitte)? Dat is mogelijk. Wel zijn er een aantal risico’s. Lees in dit artikel wat de mogelijkheden én alternatieven zijn.

Comfortabel overnachten met een standairco


De meest comfortabele manier om de hitte te trotseren is met behulp van een standairco. Deze functioneert zónder koppeling met de motor. Zo regelt u de temperatuur in de cabine eenvoudig zelf. Deze oplossing is ook nog eens erg duurzaam. De motor hoeft immers niet te blijven draaien. Dit is ook prettig voor de buurman op de parkeerplaats die ook probeert te slapen.
 

Andere manieren om de truck te koelen


Chauffeurs hebben doorgaans een eigen manier om de cabine ’s nachts koel te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door de ramen (gedeeltelijk) open te houden of de regulaire airco te laten lopen in combinatie met een draaiende motor. Is er sprake van extreme of langdurige hitte? Dan is een standairco toch de beste en meest veilige optie. Een goede nachtrust verhoogt naast het comfort namelijk ook de verkeersveiligheid.
 

Standpunt vakbonden en alternatieven overnachting


Wel of niet overnachten in de cabine tijdens extreme hitte? Daarover zijn de meningen verdeeld. Volgens Vakbond CNV heeft iedere chauffeur recht op een comfortabele en veilige werkplek. De vakbond meent dat daar ook een standkachel en standairco bij hoort. Is dit niet het geval, dan adviseren ze om uit te wijken naar een hotel. Over het algemeen gaan werknemer en werkgever met elkaar in gesprek hierover.

 

Vragen over vrachtwagen airco?


Heeft u vragen over de mogelijkheden van een standairco? De DAF-dealer denkt graag met u mee over uw specifieke situatie. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.   
 
Terug naar kennisbank