Trailer vrachtwagen aankoppelen

Het aankoppelen van een trailer of oplegger aan uw vrachtwagen dient nauwkeurig te gebeuren. Hoe dat moet, ziet u in deze video.

 

Stap 1: Oplegger prepareren

Plaats de oplegger op een vlakke ondergrond en voorkom wegrollen.

 

Stap 2: Handgreep koppelschotel openen

Trek de handgreep van de koppelschotel naar buiten totdat de klauw is geopend en een oplegger kan worden aangekoppeld. Let op: de koppelschotel is zeer belangrijk voor de verkeersveiligheid. Controleer daarom vóór het aankoppelen altijd of de koppelschotel niet is beschadigd.

Trailer-aankoppelen-Foto-1
 

Stap 3: Truck voor oplegger manoeuvreren

Rijd de trekker tot dichtbij de oplegger en let erop dat de koppelpen zich in het midden van de V-vormige opening van de koppelschotel bevindt. De koppelingsplaat van de oplegger moet altijd 20 tot 50 millimeter lager liggen dan de plaat van de koppelschotel. Is dit niet het geval? Pas dan allereerst de hoogte aan.

 

Stap 4: Oplegger bevestigen aan truck

Rijd de trekker langzaam achteruit tot de oplegger op de koppelschotel ligt en de klauw door de koppelpen gesloten wordt. De handgreep van de koppelschotel springt dan met een harde klik weer in de beginpositie en is daarmee gesloten.

 

Stap 5: Aansluiten kabels en verlichting

Sluit de remleidingen en de kabels voor verlichting en ABS of EBS aan en check deze meteen op eventuele beschadigingen.

Trailer-aankoppelen-Foto-2
 

Stap 6: Controle vergrendeling koppelschotel

Controleer of de koppelschotel daadwerkelijk is vergrendeld door voorzichtig een stukje vooruit te rijden. Let op: als de koppelschotel onjuist is gesloten, kunt u de oplegger onderweg verliezen. Controleer na het aankoppelen dus altijd of de koppelschotel op de juiste manier is vergrendeld.

 

Stap 7: Steunpoten intrekken

Trek tot slot de steunpoten van de oplegger in. Nu kunt u weer veilig op pad.

Trailer-aankoppelen-Foto-3
 

Meer informatie over vrachtwagentrailers aankoppelen

Het op de juiste manier aankoppelen van een oplegger in combinatie met onderhoud van de koppelschotel is van groot belang. Twijfelt u ergens over? Neem dan contact op met de DAF-dealer voor deskundig advies.

Trailer-aankoppelen-Foto-4