DAF-Municipal-Group-Garbage

Ontdek onze transportoplossingen voor vuilnisinzameling

 

Gemeentelijk

Vuilnisinzameling

Vuilniswagens opereren vaak in drukke gebieden, zoals smalle straten in steden en dorpen. Een goede manoeuvreerbaarheid en uitstekend zicht zijn essentieel in deze bedrijfstak. Daarom bestaat het grootste deel van deze markt uit 4x2 en 6x2 voertuigen. Alle voertuigen zijn uitgerust met een PTO en de meesten hebben een vol automatische of geautomatiseerde versnellingsbak. Om beter om te kunnen gaan met de vele stops en korte afstanden die vuilniswagens maken heeft DAF speciale ‘Stop & Go’ software ontwikkeld voor de versnellingsbak. Deze software is beschikbaar voor zowel vol automatische als geautomatiseerde versnellingsbakken.

Het meest complexe onderdeel van de opbouw is het laadgedeelte, dat vaak werkt via hydrauliek en is uitgerust met uitgebreide veiligheidsvoorzieningen. Daarnaast is het geschikt voor het legen van bijna elk type afvalcontainer.

Achterlader

De achterlader is ideaal voor het oppikken van losse vuilniszakken of voor het legen van kleine afvalcontainers in drukke omgevingen, zoals smalle straten in stadcentra. In deze gebieden hebben andere systemen als zijladers niet genoeg ruimte om goed te kunnen functioneren. Bovendien is het voor andere systemen lastig om gemakkelijk losse vuilniszakken mee te nemen. Bij het rijden naar en van het operatie gebied zitten de chauffeur en twee vuilnismannen in de cabine, waardoor de derde stoel een aan te bevelen optie is.

Zijlader

Door de continue strenger wordende arbeidsvoorwaarden en door andere wetgeving is het creëren van veilige werkomstandigheden van groot belang, hierdoor is er een groeiende vraag naar zijladers ontstaan. Een ander voordeel van het zijlader principe is dat in theorie een enkel persoon het totale vuilophaalproces voor zijn rekening kan nemen. In de praktijk zijn er echter twee personen nodig, één chauffeur in het voertuig en één vuilnisman buiten het voertuig. De vuilnisman buiten het voertuig zorgt ervoor dat de mini containers juist gepositioneerd zijn zodat de chauffeur deze gemakkelijk kan grijpen en legen met de laadarm, die hij bedient vanuit de cabine.

Toplader

In dichtbevolkte gebieden zoals steden en grotere dorpen worden ondergrondse containers gebruikt voor het verzamelen van afval afkomstig uit een hele straat of buurt. Een toplader met laadkraan wordt gebruikt om de ondergrondse container omhoog te halen en te legen terwijl deze boven de vuilniswagen hangt. Om te voorkomen dat afval er aan de zijkanten af valt wordt het dak van de vuilinisopbouw hydraulisch geopend als een trechter.