Vrachtwagen klaarmaken voor de hitte

Rijdt u naar een warm land of zijn er hoge temperaturen voorspeld? Dan is het belangrijk om uw vrachtwagen klaar te maken voor de hitte. Met deze tips verkleint u de kans dat uw vrachtwagen stil komt te staan vanwege de warmte.

 

Motor koel houden

De motor warmt snel op en kan het in een warme omgeving lastig krijgen. Daarom is het belangrijk om uw motor te koelen. Met behulp van koelvloeistof en het koelsysteem kan uw truck dit zelf. Wel is het belangrijk om een defect aan het koelsysteem te herkennen. Dit kan er misgaan:

  • Lek aan de koppakking: moet u het koelwater heel vaak bijvullen? Dan kan het zijn dat de motor een lekke koppakking heeft. Het koelsysteem is dan niet meer gesloten en het koelwater lekt weg.
  • Defecte thermostaat: komt de motor niet goed meer op temperatuur? Geeft de koelvloeistof temperatuurmeter een lagere waarde aan dan normaal? Dan kan het zijn dat de thermostaat defect is.

Herkent u deze signalen? Dan is er misschien iets mis met het koelsysteem van uw vrachtwagen. Neem geen risico’s en neem contact op of ga langs bij de DAF dealer.

 
DAF Kennisbank Reparaties zelf uitvoeren

Radiator schoonmaken

In de zomer in Nederland (en in warme landen) komt het regelmatig voor dat onze dealers hooi, stro en gras vinden in de radiator. Om te voorkomen dat deze rondzwevende materialen de radiator kapot maken is het belangrijk om deze regelmatig te laten schoonmaken.

 

Hogere druk op de banden

Is het buiten warmer dan een graad of 20? Dan neemt de druk in de banden automatisch toe door de temperatuur. Houdt hier rekening mee wanneer u de optimale bandenspanning toepast op uw vrachtwagen.

 

Airco

Wanneer het warmer wordt is het wel zo prettig om gebruik te maken van de airco. Rijdt u binnenkort naar een warm land, dan is het verstandig om de airco te laten nakijken.

  • Vervang jaarlijks de filters (tegen stof en vuil)
  • Controleer de druk van het koudemiddel en de temperatuur regelmatig
  • Desinfecteer de aircoverdamper elk jaar (tegen bacteriën en schimmels)
  • Voorkom problemen onderweg en laat uw airco nakijken op lekkages of defecten!
 

Meer tips?

Op zoek naar meer tips over uw vrachtwagen en warme weersomstandigheden? Lees dan de volgende artikelen:

- de voordelen van een vrachtwagen standairco

- gebruik airco in de zomer

- overnachten in de cabine bij extreme hitte

 

Advies bij de DAF dealer

Is er extreem warm weer voorspeld of gaat u binnenkort een lange tocht maken richting een warm land? Vraag dan gerust om advies bij de DAF dealer.

 

Terug naar kennisbank