Cabine kantelen in vijf stappen

Soms komt het voor dat u onderweg even onder de motorkap wilt kijken. Omdat u een raar geluid hoort, een melding krijgt of het zekere voor het onzekere wilt nemen. Gelukkig kan dit ook, want alle DAF-vrachtwagencabines zijn eenvoudig te kantelen. In dit artikel leggen we uit hoe u dit in vijf stappen op een veilige manier kunt doen. Een overzicht in vijf simpele stappen!

 
 

Cabine kantelen in vijf stappen

DAF Kennisbank Vrachtwagen cabine kantelen

Stap 1: Ligt alles op zijn plaats?

Allereerst zet u de vrachtwagen op de handrem en schakelt u de motor uit. Beschikt uw truck over een koelkast of andere elektronische apparatuur? Zet deze dan ook uit. Inspecteer tot slot de cabine en berg spullen op die mogelijk kunnen gaan vallen tijdens het kantelen. Het lijken wellicht open deuren, maar voorkomen is altijd nog beter dan genezen.

 
DAF Kennisbank Vrachtwagen cabine kantelen

Stap 2: Loskoppelen

Nu de binnenkant op orde is, gaan we buiten aan de slag. Koppel alle kabels en slangen los, net zoals andere componenten die de cabine en het chassis met elkaar verbinden. In geval van een handmatige koppeling haalt u de in iedere truck aanwezige kantelstang tevoorschijn en kan het daadwerkelijke kantelen beginnen.

 
DAF Kennisbank Vrachtwagen cabine kantelen

Stap 3: Pompen: elektrisch of handmatig

Enkele nieuwe types DAF-trucks beschikken over een elektrische kantelpomp waarbij één druk op de knop voldoende is om de cabine te laten kantelen. Bij het merendeel van de DAF-trucks die in omloop zijn is dit een handmatige handeling. Hierbij maakt u gebruik van een zogenaamde kantelstang.

 
DAF Kennisbank Vrachtwagen cabine kantelen

Stap 4: Cabine kantelen

De kantelpomp bestaat uit twee elementen: een pompelement en een wisselkraan. Plaats de kantelslang op de wisselkraan en draai deze zover mogelijk naar de rechterkant. Steek vervolgens de stang in het pompelement en begin met kantelen. Schrik niet wanneer de cabine ineens naar voren lijkt te vallen: het stevige mechanisme houdt alles keurig op zijn plaats.

 
DAF Kennisbank Vrachtwagen cabine kantelen

Stap 5: Uitvoeren werkzaamheden en terugplaatsen cabine

Is de cabine volledig gekanteld? Dan kunt u nu veilig beginnen met het uitvoeren van de werkzaamheden. Klaar? Draai dan de wisselkraan weer naar links en pomp totdat de cabine weer keurig op zijn plek zit. Een harde klik verraad wanneer dit het geval is. Sluit tot slot alle slangen en kabels weer aan en u kunt weer op pad!