Contourmarkering aanbrengen op uw vrachtwagen

Een goede bevestiging van contourmarkering op uw vrachtwagen is van essentieel belang. Het zorgt ervoor dat de vrachtwagen al vanaf een grote afstand goed zichtbaar is, wat het percentage ongelukken met maar liefst een derde kan verminderen. In dit artikel leggen we uit hoe u de contourmarkering conform huidige regelgeving ECE 104 moet bevestigen.

 

Waarom contourmarkering?

Een derde van alle vrachtwagenongelukken vindt plaats in het donker, waarbij het merendeel komt door onvoldoende zichtbaarheid van de vrachtauto’s. Andere weggebruikers kunnen vaak niet meer tijdig remmen, met botsingen en onveilige situaties tot gevolg. De oplossing is contourmarkering die op de juiste manier is bevestigd. Dat maakt het rijden een stuk veiliger voor iedereen! 

DAF Kennisbank Reparaties Contourmarkering aanbrengen
 

Hoe de contourmarkering te bevestigen

  • In de breedterichting: Bevestig de markering zo dicht mogelijk tegen de rand van het voertuig. De totale lengte van de markering moet minimaal 80% van de totale breedte van het voertuig bedragen.
  • In de lengterichting: Breng de opvallende markering zo dicht mogelijk bij de uiteinden van het voertuig aan. Dit reikt tot minder dan 60 centimeter van ieder uiteinde van het voertuig. Reken de cabine hierbij mee. De totale lengte van de markering moet ook hier minimaal 80% van de totale lengte van het voertuig bedragen.
  • In de hoogte: Het onderste element: Zo laag mogelijk met een minimum van 25 centimeter en maximaal 1,50 meter boven het wegdek. Mocht het niet mogelijk zijn om binnen de maximumlengte te blijven, wordt ook een aanbrenghoogte van 2,10 meter geaccepteerd. Bevestig het bovenste element zo hoog mogelijk met een minimum van 40 centimeter van de bovenkant van de vrachtwagen.
  • De achterzijde: Bevestig op de achterzijde de markering volledig rondom. Dit mag in de kleuren geel of rood met een breedte van 5,5 centimeter.
  • De zijkanten: Aan de zijkant dient de markering de volledige onderkant te beslaan. In de twee bovenhoeken komt de vorm van een winkelhaak van maximaal 25 x 25 centimeter. Dit mag in de kleuren wit of geel.
 
DAF Kennisbank Contourmarkering aanbrengen 2
DAF Kennisbank Contourmarkering 3
 

Vragen & advies

Heeft u nog aanvullende vragen over het op de juiste manier aanbrengen van de contourmarkering? Uw DAF-dealer denkt graag met u mee.

Terug naar kennisbank