Burgemeester-Jorritsma-Header

John Jorritsma

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven

 

“DAF is één van de founding fathers van Eindhoven”

Als burgemeester van Eindhoven heb ik veel contact met ons bedrijfsleven. Onze stad doet het economisch zo goed, omdat we een enorm innovatief bedrijfsleven hebben. Concurrenten op wereldschaal. Contact alleen is niet genoeg, ik wil ook weten waar bedrijven mee bezig zijn. Daarom zit ik in een enkel verloren uurtje wel eens te scrollen op mijn telefoon. Toen kwam ik hem tegen, de link ProudDAF. Trots op DAF. Met leuke verhalen van chauffeurs en klanten en iedereen die wat heeft met een DAF-truck. Allemaal trots op DAF.

Het spreekt vanzelf dat ook ik trots ben op DAF. De autofabriek is nog steeds één van de grootste en beeldbepalende werkgevers in de stad. Ik beschouw DAF samen met Philips als de founding father van Eindhoven. Heel Nederland denkt dat we in de jaren 80 van de vorige eeuw de maakindustrie het land uit hebben gekieperd, maar in Eindhoven weten we wel beter!

Onze maakindustrie heeft moeilijke dagen doorgemaakt, maar heeft zich aangepast aan de nieuwe omstandigheden. En we kwamen terug, sterker dan ooit tevoren. Niet in de laatste plaats DAF. Nu scoren we als stad en regio al meer dan tien jaar op rij 2,5% meer economische groei dan het landelijk gemiddelde. Dankzij de hightech industrie. En ook DAF schaar ik daaronder, als je de innovatie op die motoren op je laat inwerken!

Burgemeester-Jorritsma-Profiel
 

De ProudDAF link heeft geen aparte afdeling voor burgemeesters om hun verhaal op kwijt te kunnen, maar wat mij betreft kan mijn ervaring bij de chauffeurs. Want behalve stadsbestuurder, ben ik ook DAF-bestuurder. Jos Smetsers van de DAF-directie vond dat ik Eindhoven niet goed kon besturen, als ik nog nooit aan het stuur had gezeten van een DAF-truck. Die uitdaging nam ik graag aan. Voor de inwoners van de stad is het goed om te weten dat dit alles achter de veilige hekken van de DAF proefbaan gebeurde, in Sint Oedenrode.

Ik kreeg alles voorgeschoteld: van de kleinste DAF, tot de allergrootste, de XF. Wat me meteen opviel: je zit enorm hoog, op lekkere verende stoelen. En met al die knopjes doet de cabine aan een cockpit denken. Nou, ik van start, in ‘mijn’ DAF. Lekker automatisch rijden, makkelijker dan mijn eigen schakelauto. Maar wat heel erg confronterend is, is de massa die achter je duwt, waarmee jij de weg oprijdt. Poeh. En Jos liet me als strenge leermeester ook nog eens een bochtje achteruit maken, echt een unieke ervaring, een jongensdroom.

Dit jaar viert Eindhoven dat het 100 jaar geleden samensmolt met vijf dorpen in de omgeving, de huidige stadsdelen Strijp, Woensel, Tongelre, Stratum en Gestel. Dat was in de jaren ‘20, Eindhoven was economisch booming. In diezelfde jaren ‘20 meldde Hub van Doorne zich en zijn bescheiden bedrijfje groeide uit tot een van de belangrijkste werkgevers in Eindhoven. Niet meer weg te denken. Wanneer we ‘100 jaar Groot Eindhoven’ vieren, vieren we eigenlijk ook 100 jaar Eindhovense economie. Want de groeistuipen van DAF en Philips maakten deze stad tot wat deze nu is: economisch wereldspeler.

En dat is voor mij als burgemeester ontzettend belangrijk, deze pijlers waar de stad op rust. En dan is het ook nog eens hartstikke leuk dat het zo’n mooi, innovatief en, ja dat zeg ik, schoon product is. Waar je lekker in kan rijden, al is het op de testbaan. Doe mij na m’n pensioen ook ’n DAF!

John Jorritsma
Burgemeester van Eindhoven

 

ProudDAF
 

 

Lees ook de andere artikelen: