DAF CF Electric

Batterij-Elektrische Voertuigen

'Zero emissions' technologie voor distributie in binnensteden

 

Batterij-elektrische voertuigen produceren geen uitlaatgassen, waardoor deze trucks de ideale oplossing zijn voor distributie in de stad. De toonaangevende positie van DAF op dit gebied wordt geïllustreerd door de DAF CF Electric die is onderscheiden met de Green Truck Logistics Solution 2019.

 
 

Toonaangevend 

BEV ofwel Batterij Electric Vehicles – DAF loopt er in voorop. DAF was immers één van de eerste truckfabrikanten die volledige elektrische vrachtwagens binnen een veldtest inzette bij klanten om er praktijkervaring mee op te doen. Inmiddels is de CF Electric zelfs al in een aantal landen (Nederland, België en delen van Duitsland) te koop.

De DAF CF Electric is een 4x2 trekker, die volledig elektrisch opereert dankzij VDL's E-Power Technology:

  • Kern van de aandrijflijn is een 210 kilowatt elektromotor
  • De CF Electric wordt gevoed door een lithium-ion accupack met een totale capaciteit van 170 kilowattuur
  • Hij heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer.
 
First-DAF-CF-Electric-refuse-collection-truck-delivered-to-ROVA-0
 

Inmiddels zijn ook de eerste elektrische, drie-assige CF Electric vuilniswagens afgeleverd voor het ‘zero emissions’ ophalen van restproducten in stedelijke gebieden.

 
 

Veelbelovende toekomst 

Diverse steden hebben aangekondigd in de komende jaren alleen nog maar emissie-loze voertuigen in hun centra toe te laten om het leefklimaat daar te verbeteren. Dat bezorgt de volledig elektrische truck een uitstekende toekomst. U móet daar als vervoerder wel in investeren om daar überhaupt uw werk te kunnen doen.

DAF-CF-Electric-Refuse-01-v2
 
DAF Trucks at Solutrans Exhibition in Lyon

Uitdagingen 

Natuurlijk kent elektrische aandrijving ook nog z’n uitdagingen. Elektriciteit wordt lang nog niet altijd ‘groen’ opgewekt, de laadinfrastructuur laat nog te wensen over en accu’s zijn duur en zwaar, terwijl de capaciteit nog beperkt is. Dat neemt niet weg dat door slim te plannen en de accu’s tussentijds op te laden, binnen stedelijke distributie 300 elektrische kilometers per dag zeker al haalbaar zijn.

 
 

 

“Het plannen en rijden met een elektrische truck vraagt een andere mindset. Je moet zorgen dat het traject bij de truck past – en niet omgekeerd. Voor de optimale inzet van de truck is het belangrijk dat je de batterijen kunt opladen tijdens het laden en lossen. De elektrische truck kan voor stedelijke distributie een geweldig alternatief zijn.”

 

Eveline Manders
Tinie Manders Transport

 

Eveline Manders
 
 
 
 
 

Gerelateerde informatie