Download
  • 1 september 2018
  • Eindhoven
 

Het DPF vervangen

Een goed onderhouden DPF helpt om uw DAF in optimale conditie te houden. 

 
Workshop-DPF-Euro-6-replacing
 

Als u achter het stuur van een DAF Euro 6 truck zit, rijdt u in een voertuig van topkwaliteit en met lange onderhoudsintervallen. Maar wist u dat goed onderhoud van het dieselpartikelfilter (DPF) van groot belang is? 

De emissienormen zijn zeer streng geworden in de afgelopen decennia en de beperkingen op de luchtvervuiling door trucks zijn aangescherpt. Het DPF filtert de uitlaatgassen die het uitlaatsysteem produceert en houdt de roetdeeltjes tegen. 

Na verloop van tijd raakt het DPF verstopt met roetdeeltjes. Een regeneratieproces zet het roet om in as, waardoor er weer ruimte vrijkomt in het filter, maar de as blijft achter in uw DPF. Hoe meer roet en as zich ophopen in uw DPF, hoe meer brandstof vereist zal zijn voor het regeneratieproces en hoe groter de kans is dat dat van invloed is op de prestaties van de truck. 

Kan ik de regeneratie zelf uitvoeren? 

Uw dashboard toont waarschuwingen op vier niveaus. Voor de eerste drie niveaus kunt u het regeneratieproces zelf uitvoeren via een knop op het dashboard. De vierde en laatste waarschuwing houdt in dat de motor van uw DAF op slechts 50% van zijn maximum vermogen presteert. Als dat gebeurt, raden wij u aan onmiddellijk contact op te nemen met uw DAF dealer.

Wat kan de DAF dealer doen om te helpen?

Wanneer onderhoud aan het DPF wordt uitgevoerd, wordt uw DPF vervangen door een gereviseerd DPF. Hierdoor hoeft u niet te wachten en kunt u meteen weer terug de weg op. Elk filter wordt vervolgens grondig schoongemaakt en gecontroleerd op eventuele verstoppingen. Een serie metingen wordt uitgevoerd om te controleren of alle kanalen vrij zijn van roet en as. De dealer bepaalt dan of het DPF geschikt is om zijn taak in het uitlaatsysteem uit te voeren. Als het DPF aan alle criteria voldoet, wordt het goedgekeurd en kan het opnieuw worden gebruikt voor een volledig onderhoudsinterval. 

Het DPF moet gemiddeld om de drie jaar of na circa 500.000 km worden vervangen, afhankelijk van het gebruik. Houd de waarschuwingen op het dashboard goed in de gaten. Neem contact op met uw DAF dealer als u de waarschuwingssignalen vaker begint te zien. 

DPF reinigen

Vragen?

Heeft u nog vragen over uw DPF of over andere onderdelen van uw DAF truck? U kunt altijd even langs gaan bij uw DAF dealer.