Truck_Startup

Gaat u weer de weg op? Zorg dat uw trucks er klaar voor zijn.

 
Download
 • woensdag 3 juni 2020
 • Eindhoven
 

Een truck die weken of zelfs maanden stil heeft gestaan, is niet direct gebruiksklaar. Zelfs niet wanneer u tijdens de periode van stilstand regelmatig controles heeft uitgevoerd. Wij helpen u graag om snel weer back in business te zijn.

 
Vergelijk het met een voetballer die na een periode op de reservebank de competitie hervat: het ritme en de wedstrijdfitheid ontbreken nog. Meteen vol gas geven, leidt tot blessures. Voor een vlotte start en – belangrijker nog – het voorkomen van schade aan uw voertuig, is een goede voorbereiding noodzakelijk.

Dit kunt u doen om de conditie van uw trucks weer helemaal op niveau te brengen.

 Checks die u zelf kunt uitvoeren


 • Laad de accu’s voor het starten. Indien overstarten (hulpstarten) nodig is omdat uw truck op een locatie zonder elektriciteitsvoorziening is gestald, volg dan de door DAF voorgeschreven instructies. De truck starten met een starthulp met een te hoge spanning, kan leiden tot schade aan de elektronische componenten. Ook goed om te weten: het wisselen van accu’s (losnemen van de polen) resulteert in een foutmelding in de tachograaf. Bij controle door de autoriteiten kan dit een boete opleveren.

 • Controleer de bandenspanning. De juiste bandenspanning is essentieel voor de veiligheid van uw chauffeurs en andere weggebruikers en een te lage bandenspanning kan ook uw brandstofverbruik verhogen.

 • Controleer het oliepeil en de koelvloeistof. Het oliepeil kan worden gecontroleerd op het hoofddisplay of, wanneer het een oudere truck betreft, met een peilstok. De koelvloeistof controleert u aan de onderkant van de vulopening.

 • Vervang de wisserbladen. Opgehoopt vuil en uitgedroogde wisserbladen kunnen krassen veroorzaken op de voorruit. Wisserbladen zijn online te bestellen in de DAF Webshop.

 • Gebruik de airconditioning. Volg daarbij de volgende stappen: open alle blaasmonden in het dashboard, zet de kachelventilator op de hoogste snelheid, start de motor, laat deze vijf minuten stationair draaien en start dan de airconditioning. Als de lucht na tien minuten met draaiende motor niet voldoende is afgekoeld, schakel dan het aircosysteem uit en controleer of er voldoende koudemiddel is. Of neem contact op met ons.

 • Controleer het motorcompartiment. Vogels en knaagdieren maken maar al te graag hun nesten in dit beschutte deel van uw truck, zeker in het voorjaar. Loop meteen even de rest van uw voertuig na voor een visuele check (spiegels, verlichting, aansluitingen).

 • Controleer de remmen en stuurinrichting. Voordat de truck de openbare weg op gaat, moet u zeker weten dat het rem- en stuursysteem 100% in orde zijn. Veiligheid heeft altijd voorrang.

Checks die u overlaat aan de DAF-dealer

 • Het brandstofsysteem spoelen met FX8. Bacteriegroei en verontreiniging in het brandstofsysteem kunnen leiden tot een afname van de motorprestaties en tot extra brandstofkosten. Wij spoelen het brandstofsysteem van uw truck met DAF Brandstofsysteemreiniger FX8, een hoogwaardig reinigingsmiddel dat alle verontreinigingen in elk onderdeel van het brandstofsysteem verwijdert.

 • Brandstoffilter en interieurfilter vervangen. Langdurige stilstand van uw truck resulteert ook hier in bacteriegroei. Dit kan motorproblemen veroorzaken en een onaangename geur in de cabine afgeven, dus laat de filters eerst vervangen voor een frisse start.

 • Activeer het AdBlue®-systeem en vervang het filter. Het gebruik van AdBlue® vermindert uw uitlaatemissie wat het milieu ten goede komt. Ook heeft AdBlue® een positief effect op het verlagen van uw brandstofverbruik. Als uw truck weer lange afstanden gaat afleggen, activeren we eerst het AdBlue®-systeem, indien nodig, en vervangen we het AdBlue®-filter voor u.
Wilt u meer tips en technische adviezen over wat u kunt doen wanneer u na langdurige stilstand weer de weg op kunt? Wij beantwoorden graag uw vragen. Verder wensen wij u veel veilige kilometers en goede zaken.