Papenburg

"Meer veiligheid bij rechts afslaan"

GP Günter Papenburg AG

 

"Een bocht naar rechts maken in een voertuig met het stuur links is een van de gevaarlijkste situaties voor onze chauffeurs", aldus Jan Klimant, een rij-instructeur bij GP Günter Papenburg AG. In een interview legt hij uit waarom het bedrijf het nieuwe wagenpark DAF voertuigen heeft uitgerust met de Brigade Turn Assistant en wat de chauffeurs van het nieuwe systeem vinden.

Aan het begin van 2019 voegde GP Günter Papenburg AG, een leverancier van systemen in de bouwindustrie, 25 nieuwe DAF trucks toe aan zijn wagenpark van 700 voertuigen. Alle nieuwe voertuigen zijn bij de DAF-dealer uitgerust met de Brigade Turn Assistant. "We hadden een aantal ongelukken gehad en sommige voertuigen waren beschadigd. Dit gebeurde vooral wanneer chauffeurs rechtsaf sloegen. Daarom was het zo belangrijk dat onze nieuwe trucks werden uitgerust met een Turn Assistant", zegt Klimant. Bij het maken van een bocht naar links kan de chauffeur de gehele linkerzijde van de truck uit de ruit zien. Dit is echter niet het geval bij een bocht naar rechts, omdat de chauffeur veel minder zicht heeft en uitsluitend op de spiegels moet vertrouwen.

Hoorbare en zichtbare waarschuwingen

Met de Brigade Turn Assistant kan de chauffeur de gehele passagierszijde en de dode hoek zien dankzij een zijzichtcamera. Bovendien zijn er Sidescan-sensoren aangebracht die de chauffeur waarschuwen voor stilstaande en bewegende obstakels in de buurt van de cabine. Hoorbare en zichtbare waarschuwingen in de cabine geven informatie over de afstand tot het obstakel. "De Brigade Turn Assistant helpt schade aan onze trucks op de weg te minimaliseren en de chauffeur in elke rijsituatie veilig te houden", aldus Klimant.

Hulp bij het manoeuvreren en achteruitrijden 

Papenburg beschouwt veiligheidssystemen voor chauffeurs als essentieel. "Onze chauffeurs vinden het heel eenvoudig om het nieuwe systeem te bedienen en kunnen het voordeel echt merken bij het nemen van bochten naar rechts. Een ander voordeel van de Turn Assistant is dat deze chauffeurs kan helpen bij het uitvoeren van achteruitrijmanoeuvres op locaties zoals bouwterreinen", zegt Klimant.

Een waardevolle investering

Volgens Klimant zullen trucks die nog enige tijd in het wagenpark blijven en die nog geen Turn Assistant hebben, uiteindelijk worden voorzien van het systeem. Hij eindigt door te zeggen: "Voor elk ongeval dat is vermeden als gevolg van de Brigade Turn Assistant, heeft het systeem zichzelf terugbetaald".

Meer informatie over de Brigade Turn Assistant vindt u in de TRP eCatalogue

 

Papenburg