Gert-Snel-Logistic-fullsize
Gert-Snel-Logistic-with-truck

Snel Logistic Solutions

Verduurzamen gaat ons allemaal aan

 

Vooroplopen in elektrisch transport

Snel Logistics en duurzaamheid, ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De eerste CF Electric-truck van België, de overstap naar HVO als reguliere brandstof, voorbeelden zijn er te over. “Er is altijd ruimte voor verbetering, de nieuwe CF Electric past daarom perfect in onze plannen om verder te verduurzamen”, vertelt CEO en eigenaar Gert Snel.

Verduurzamen

Snel Logistic Solutions zet al jaren in op duurzaamheid. Alle elektriciteit die de logistiek dienstverlener gebruikt, is 100% groen en opgewekt door de zonnepanelen bij de vier vestigingen die het bedrijf telt. In samenwerking met Natuurpunt België werd zelfs een aantal hectaren bosgrond aangekocht om de CO2-uitstoot van diesel-kilometers te compenseren, in aanvulling op de bosgrond die Snel zelf reeds had aangekocht. Tevens zet Snel reeds op grote schaal voertuigen in op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil); een biodiesel op basis van restafval van de landbouwindustrie.

 
 
Gert-Snel-round

Gert Snel, Directeur Snel Logistic Solutions

“We weten allemaal dat zoals het nu gaat, het niet altijd kan voortduren. We weten ook allemaal waar we naartoe moeten”, vertelt Snel.

“De weg erheen is alleen nog niet helemaal duidelijk. Toch moeten we ergens beginnen en ik wil hier graag mijn bijdrage aan te leveren.” Dat Gert Snel serieus is over de missie van zijn organisatie, blijkt wel uit concrete toekomstplannen. Er zijn gesprekken met gemeentes gaande voor het plaatsen van windmolens. “Als we met meer elektrische trucks gaan rijden, dan wil ik wel dat dit op groene energie is. Deze groene energie willen we gaan opwekken met windmolens.”

De uitdaging

“We hadden al langere tijd de wens om volledig elektrische trucks in te zetten, echter was het rijbereik nog niet voldoende voor onze inzet. De komst van de tweede generatie CF Electric bracht hier verandering in, vanwege de grotere actieradius en het lagere gewicht. Toch blijft elektrisch rijden een grote omschakeling, waarin DAF ons overigens goed heeft begeleid. Voor ons zit de grootste uitdaging nu in de planning. Even snel stoppen om te tanken is er niet meer bij. Hierdoor zijn we minder flexibel. Dit vraagt enerzijds om begrip bij onze klant, anderzijds vormt het een uitdaging voor onze planners en chauffeurs. Er moet rekening gehouden worden met de laadtijd en tegelijkertijd wil je ook de chauffeurs aan het werk houden. De kunst is om dit niet als een beperking maar juist als een kans te zien.”

 
 

Rijden met de CF Electric

“Zo’n elektrische truck rijdt heerlijk, stil en heel erg comfortabel”, vertelt Snel, die zelf ook met enige regelmatig achter het stuur kruipt. “Als het erg druk is, dan spring ik weleens in om zelf een rit te rijden. Dit houdt me verbonden met het vak en mijn medewerkers. Ik merk dat dit niet alleen de collega’s goed doet, maar ook onze klanten waar ik kom.” In de praktijk heeft Snel al wel gemerkt dat de rijstijl – zelfs nog in grotere mate dan bij een dieseltruck – invloed heeft op het energieverbruik. “We merkten dat je veel langer op de batterijen kunt rijden wanneer je remt op de motor. Je kan de energie dan letterlijk terugwinnen.”

Een nieuwe netwerk

“Mooie bijkomstigheid is dat we een volledig nieuwe klantengroep kunnen bedienen met deze elektrische truck. Steeds meer bedrijven houden zich bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij staan open voor deze nieuwe ontwikkeling. Hoewel elektrisch vervoer op dit moment kostentechnisch nog niet kan concurreren met traditioneel wegtransport, is CO2-reductie een factor die bij hen zwaarder weegt”, vertelt Snel. Eén van deze klanten is Coca Cola Nederland, die met een speciale campagne zelfs duurzaam transport promoot. “Daarnaast raak je op deze manier bekend binnen een netwerk van bedrijven die willen werken aan verduurzaming. Hier halen we niet direct omzet uit, maar wel kennis. Dit is in deze baanbrekende fase ook erg welkom. Vanuit dat netwerk zijn we overigens in contact gekomen met Natuurpunt België. Wij investeren nu in één van haar bosgebieden.”

 
 

Facts & Figures

Snel Logistic Solutions

DAF 2Person icon

320

Medewerkers

trucks

150

Voertuigen

DAF services fleet

320

Trailers

 
Bezoek de website van Snel Logistic Solutions
 
 

Blik op de toekomst

“Om elektrisch rijden voor transportbedrijven ook op langere afstand mogelijk te maken, zou het aantal laadstations mijns inziens fors moeten worden uitgebreid”, geeft Gert Snel aan. “Het is op dit moment lastig rendabele routes te maken waardoor er veel planningswerk in gaat zitten. Het gebrek aan laadstations vangen we op door het laden van de batterijen nu volledig in eigen beheer te houden.” De ontwikkeling door DAF van een waterstoftruck met een verbrandingsmotor, juicht Gert Snel enorm toe. “De aanschafprijs van die truck zal weliswaar tamelijk hoog zijn vanwege de complexe techniek, echter verwacht ik dat de actieradius groter zal zijn dan van een volledig elektrische truck. Hierdoor wordt het mogelijk om ook die lange afstandsritten te verduurzamen. Ik sta er dan ook positief tegenover om hierin te investeren, wanneer die technologie beschikbaar komt, hetgeen nog wel wat jaren in beslag zal nemen.” Snel Logistics is er van overtuigd dat niet alleen klanten meer en meer op zoek zijn naar verduurzaming.  Ook op de arbeidsmarkt is het volgens de ondernemer steeds belangrijker om je te profileren als duurzaam bedrijf. “We willen niet alleen future-proof zijn; we willen ook de voortrekkersrol op ons nemen.”

 
Terug naar andere verhalen