DAF CF Electric

DAF CF Electric rijdt 150.000 elektrische kilometers

 
Download
  • woensdag 18 december 2019
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

150.000 volledig elektrische kilometers - bijna vier keer rond de aarde. Dát is de uitgebreide praktijkervaring die DAF met haar CF Electric inmiddels bij klanten heeft opgedaan. De vooruitstrevende voertuigen met VDL E-power-technologie worden door klanten dagelijks ingezet voor het transport van onder meer levensmiddelen en containers.

 

De DAF CF Electric werd in juni uitgeroepen tot Green Truck Logistics Solution 2019, een prestigieuze onderscheiding voor de inzet van veelbelovende, opkomende technologieën voor innovatieve, duurzame logistiek in Europa. Steeds meer steden spreken het voornemen uit om in de toekomst in hun centra alleen emissieloze en vrijwel geheel geluidloze voertuigen toe te laten. De DAF CF Electric is een antwoord daarop.

Verkoop in beperkte aantallen

Het is een jaar geleden dat de eerste CF Electric werd afgeleverd en in de afgelopen periode heeft DAF veel ervaring opgedaan met in totaal zes van deze volledig elektrische trucks. Dat heeft onder andere geresulteerd in een versie die intern als ‘Fase 2’ wordt aangeduid en een nieuwe generatie software en een nieuw dashboard kent.

“We zijn nu zo ver dat we de CF Electric in beperkte aantallen kunnen gaan verkopen”, aldus Richard Zink, lid van de Board of Management en verantwoordelijk voor Marketing & Sales. “Denk daarbij aan enkele tientallen stuks op jaarbasis. Om de kwaliteit te garanderen, starten we de productie geleidelijk op. Tegelijkertijd kunnen we het servicenetwerk gedegen en stap voor stap opbouwen. De CF Electric-trekker is nu beschikbaar voor klanten in Nederland, België en het Duitse Nordrhein-Westfalen. Afhankelijk van de lokale laadinfrastructuur en after-sales-mogelijkheden, zal verkoop in andere delen van Europa overwogen worden.”

Business case

De inzet van de CF Electric heeft klanten geholpen om de business case van een elektrische truck te bepalen en te ervaren wat het gebruik ervan in de dagelijkse praktijk betekent. Waar zij met hun CF Electric de eerste weken een beperkt deel van de beschikbare range van 100 kilometer gebruikten, rijden sommige transporteurs nu al zo’n 250 kilometer per dag met het voertuig. “Het is een kwestie van het slim plannen van de ritten”, aldus Richard Zink. “De mogelijkheden om de accu’s snel te laden – met de juiste apparatuur zelfs volledig in ruim 30 minuten – betekent dat er desgewenst weer snel extra kilometers beschikbaar zijn.”

18 uur per dag, 7 dagen per week

DAF-klanten Jumbo, Simon Loos en Tinie Manders Transport uit Nederland en Rhenus Group uit Duitsland hebben een CF Electric in hun vloot. Bij onder meer Tinie Manders wordt de elektrische truck zeer intensief ingezet: de trekker heeft al meer dan 30.000 kilometer op de teller en rijdt zeven dagen per week van zes uur in de ochtend tot middernacht. Het zijn voornamelijk kortere ritten in de regio Eindhoven.

“De CF Electric is net zo betrouwbaar als elke andere DAF truck”, stelt Eveline Manders, mede-directeur van Tinie Manders Transport. “Het plannen en rijden met een elektrische truck vraagt wel een andere mindset. Je moet zorgen dat het traject bij de truck past – en niet omgekeerd. Bovendien is het voor de optimale inzet van de truck belangrijk dat je de batterijen kunt opladen tijdens het laden en lossen. Als je met die twee zaken rekening houdt, dan kan de elektrische truck voor stedelijke distributie een geweldig alternatief zijn.”

Recent hebben DAF en VDL Groep aangekondigd dat er vier volledig elektrische, drie-assige CF Electric vuilniswagens op de weg komen, voor het ‘zero emissions’ ophalen van restproducten in stedelijke gebieden.

Over de DAF CF Electric

De DAF CF Electric is een volledig elektrische 4x2 trekker, ontwikkeld voor distributieverkeer in stedelijke gebieden met enkel- of dubbelassige trailers en GVW’s tot 37 ton. De truck is gebaseerd op de DAF CF –'International Truck of the Year 2018' – en opereert volledig elektrisch, dankzij VDL's E-Power Technology. De kern van de intelligente aandrijflijn is een 210 kilowatt elektromotor, die z’n energie krijgt van een lithium-ion batterijpakket met een totale capaciteit van 170 kilowattuur. De CF Electric heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer, waardoor hij geschikt is voor het vervoer van hoge volumes binnen de stedelijke distributie.  

DAF CF Electric — Technische specificaties

Gewicht trekker                                                9,700 kg
Elektromotor                                                    210 kW
Koppel                                                             2,000 Nm
Batterijcapaciteit                                               170 kWh
Actieradius volledig opgeladen voertuig             ongeveer 100 km
Snelladen batterijen                                          35 minuten (bij 300kW)


 

Perscontacten

Bent u journalist? Neem contact met ons op voor meer informatie over het bedrijf, onze producten en diensten, of over willekeurig andere onderwerpen.

DAF Corporate Communications:

Rutger Kerstiens

Tel: +31 (0)40 214 4191
E-mail: rutger.kerstiens@daftrucks.com