DAF CF Hybrid-Innovation Truck

DAF start veldtest met CF Hybrid

Zero emissions in de stad en grote actieradius daarbuiten

 
Download
  • vrijdag 28 februari 2020
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

DAF Trucks is de veldtest gestart om praktijkervaring op te doen met de CF Hybrid. De Nederlandse transporteur Peter Appel heeft twee van deze innovatieve trucks in gebruik genomen voor de bevoorrading van supermarkten in centraal-NederlandDe DAF CF Hybrid rijdt volledig elektrisch in stedelijke gebieden en maakt daarbuiten gebruik van schone dieseltechnologie. De innovation truck combineert daarmee ‘best of both worlds’ door in stedelijke gebieden ‘zero emissions te rijden en daarbuiten toch een grote reikwijdte en flexibiliteit te hebben.

 

Opladen tijdens rijden of via laadstation
De elektromotor wordt gevoed door een 85 kWh batterijpakket. Dat wordt opgeladen tijdens het rijden op de dieselmotor. De elektromotor fungeert dan als generator en levert energie aan de batterijpakket. In de toekomst kan de batterij ook worden opgeladen bij een (snel)laadstation. Wanneer de batterij volledig is opgeladen heeft de DAF CF Hybrid - afhankelijk van het totaalgewicht van de truck-trailer-combinatie - een volledig elektrisch bereik van 30 tot 50 kilometer, ruim voldoende om stedelijke gebieden mee in en uit te rijden, zonder dat er emissies uit de uitlaat komen.

Slim energie-management
Buiten de stedelijke gebieden wordt de CF Hybrid aangedreven door de schone en efficiënte PACCAR MX-11-dieselmotor, die een grote actieradius biedt. Daarbij zorgt de hybridetechnologie dankzij slim energie-management voor extra brandstofbesparing. Energie die wordt geregenereerd bij het gebruik van de motorrem en Down Hill Speed Control, wordt door de elektromotor namelijk gebruikt bij de ondersteuning van de dieselmotor. Dat komt het brandstofverbruik – en daarmee de CO2-uitstoot – ten goede.

Ook voor de langere afstand
“Samen met onze opdrachtgever Albert Heijn kijken we voortdurend naar mogelijkheden om onze CO2-footprint verder te verbeteren”, stelt Marcel Pater, wagenparkbeheerder van het Nederlandse Peter Appel Transport, dat een vloot heeft van in totaal 680 trucks. “Daar waar elektrische vrachtwagens vooral geschikt zijn voor binnenstedelijke distributie, biedt de hybridetechnologie mogelijkheden voor inzet op ook langere afstanden. In de steden rijden wij met de DAF CF Hybrid volledig elektrisch en door de aanwezigheid van de dieselmotor zijn ook ritten tussen de verschillende distributiecentra in binnen- en buitenland geen enkel probleem.”

Dagelijkse inzet bij klanten
“Op weg naar een nog schonere toekomst is er voor DAF niet één technologische oplossing voor alle transporttoepassingen”, aldus Ron Borsboom, executive director Productontwikkeling. “Daarom beproeven we vele technologieën. Volledig elektrische aandrijving is een prima alternatief voor stedelijke distributie, schone dieseltechnologie blijft – mede dankzij de komst van nieuwe brandstoffen – een uitstekend alternatief voor de lange afstand en voor de langere termijn kijken we zeker ook naar waterstof. Met de veldtest van de CF Hybrid willen we niet alleen onderzoeken hoe deze elektrische/dieseltechnologie presteert, maar vooral ook hoe deze past in de dagelijkse inzet bij onze klanten.”

 

Perscontacten

Bent u journalist? Neem contact met ons op voor meer informatie over het bedrijf, onze producten en diensten, of over willekeurig andere onderwerpen.

DAF Corporate Communications:

Rutger Kerstiens

Tel: +31 (0)40 214 4191
E-mail: rutger.kerstiens@daftrucks.com