DAF-strengthens-position-in-2020-01

DAF versterkt zijn positie in 2020

Op één na grootste marktaandeel in de geschiedenis van het bedrijf

 
Download
  • vrijdag 5 februari 2021
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

DAF Trucks versterkte in 2020 zijn positie als wereldwijde fabrikant van bedrijfsvoertuigen. Het marktaandeel in het Europese zware (16 ton+) segment groeide naar 16,3% en in Brazilië en Taiwan werd de nieuwste generatie trucks geïntroduceerd. Ook werd de productie van de emissievrije CF Electric aangekondigd; illustratief voor DAF’s toonaangevende positie op milieugebied.

 

In 2020 registreerde DAF 37.580 trucks in een totale Europese markt van 230.400 voertuigen in het zware segment. Dat resulteerde in een marktaandeel van 16,3% (2019: 16,2%), het op één na beste resultaat in de geschiedenis van het bedrijf. De Europese markt voor middelzware trucks (6 tot 16 ton) bedroeg in totaal 41.400 eenheden en het marktaandeel van DAF kwam daarin uit op 9,5% (2019: 9,7%).

Marktleider in 6 Europese landen

DAF bleef marktleider in het zware segment in Nederland (31,8%), het Verenigd Koninkrijk (31,6%), Polen (23,7%), Hongarije (27,9%) en Bulgarije (25,4%). De Nederlandse truckfabrikant werd in 2020 ook marktleider in Portugal (21,8%). Verder is DAF de Europese marktleider in trekkers en het nummer één importmerk in de twee grootste truckmarkten in Europa: Duitsland en Frankrijk. Het marktaandeel in het segment van de zware bakwagens groeide naar 11,5%.

Verkoop buiten Europa 

Vorig jaar verkocht DAF 5.880 trucks buiten de Europese Unie en introduceerde het zijn nieuwste generatie voertuigen in Taiwan (Euro 6), Brazilië (Euro 5) en in het Midden-Oosten en Afrika (Euro 3 en 5). Verder werd de 10.000e lokaal geassembleerde truck in Taiwan afgeleverd, waar DAF onder de Europese merken marktleider is in het zware segment. DAF is ook marktleider in Israël en Wit-Rusland.  In 2020 verkocht DAF wereldwijd meer dan 2.000 PACCAR-motoren aan vooraanstaande fabrikanten van touringcars, bussen en speciale voertuigen. 

‘Record na record’                                                                                                 

“In 2020 verkochten we een recordaantal DAF MultiSupport reparatie- en onderhoudscontracten, behaalde PACCAR Financial een record marktaandeel en werd een recordaantal gebruikte voertuigen afgeleverd aan hun nieuwe eigenaren”, aldus Richard Zink, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Marketing en Sales. “Ons doel is om onze leidende positie verder te versterken en daarom werken we samen met onze dealers aan een strategische uitbreiding van ons netwerk van meer dan 1.100 professionele dealers en servicepunten. Als voorbeeld: vorig jaar openden onze onafhankelijke dealers 45 nieuwe dealervestigingen in Europa, Zuid-Amerika, Azië en Afrika.”

Leiderschap op het gebied van milieu

Naast in de verdere ontwikkeling van verbrandingsmotoren, investeert DAF  in de nieuwste technologieën voor batterij- en hybride elektrische aandrijflijnen, die bijdragen aan het verlagen van CO2 emissies en een betere luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Verder profiteren DAF-klanten binnen een veldtest al van de voordelen van de CF Hybrid-truck. Deze gebruikt zijn emissievrije batterijtechnologie bij het rijden in stedelijke gebieden en zijn schone dieselmotor daarbuiten. Verder kondigde DAF de productie aan van de nieuwe CF Electric met een vergrote elektrische actieradius van 200 kilometer en introduceerde het onlangs de LF Electric met een emissievrije actieradius van 280 kilometer.   

Klaar om verder te groeien

In 2020 produceerde DAF meer dan 37.600 CF- en XF-voertuigen en bijna 9.000 LF-trucks. “De Europese vraag naar trucks verbeterde in de tweede helft van het jaar, in lijn met de oplevende Europese economieën”, aldus Harry Wolters, president-directeur van DAF Trucks. “We verwachten dat de Europese truckmarkt zich in 2021 verder herstelt en uitkomt op 250.000 tot 280.000 voertuigen. Doordat wij onze klanten eersteklas kwaliteit, een ongekend laag brandstofverbruik en superieur chauffeurscomfort bieden, zijn we klaar voor verdere groei.” 

 

 

 
 

Perscontacten

Bent u journalist? Neem contact met ons op voor meer informatie over het bedrijf, onze producten en diensten, of over willekeurig andere onderwerpen.

Rutger Kerstiens
Afdeling Corporate Communications

Tel: +31 (0)40 214 4191
E-mail: rutger.kerstiens@daftrucks.com

Arno-scheffer-DAF-Nederland-contact