PACCAR-model-range-FW

PACCAR behaalt sterke kwartaalomzet en winstcijfers

Record winsten PACCAR Parts en PACCAR Financial stuwen resultaten op

 
Download
  • dinsdag 26 oktober 2021
  • Bellevue, Washington
  • PACCAR Inc.
 

“PACCAR rapporteerde sterke omzet- en nettowinst cijfers over het derde kwartaal van 2021”, zei Preston Feight, chief executive officer. “PACCAR's resultaten over het derde kwartaal weerspiegelen de recordwinsten van PACCAR Parts en PACCAR Financial. De klantvraag naar de nieuwe, dit jaar geïntroduceerde Kenworth, Peterbilt en DAF trucks is erg sterk. Kenworth, Peterbilt en DAF leverden 32.800 trucks af in het derde kwartaal ondanks het feit dat het aanhoudende, industrie-brede tekort aan halfgeleiders de levering van PACCAR trucks met ongeveer 7.000 voertuigen verminderde. PACCAR verwacht dat de wereldwijde vrachtwagenproductie zal verbeteren naarmate de leveringen in de toeleveringsketen worden opgelost. Ik ben erg trots op alle medewerkers die producten en diensten van de hoogste kwaliteit aan onze klanten leveren.”

 

PACCAR realiseerde in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst van $377,7 miljoen, vergeleken met $385,5 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. De omzet in het derde kwartaal bedroeg $5,15 miljard, vergeleken met $4,94 miljard in het derde kwartaal van 2020. PACCAR realiseerde in de eerste negen maanden van 2021 een nettowinst van $1.340,7 miljoen, vergeleken met $892,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet over de eerste negen maanden van 2021 bedroeg $16,84 miljard, vergeleken met $13,16 miljard vorig jaar.

Mondiale truckmarkt

"De economische groei in de Verenigde Staten wordt gevoed door de industrie, de vastgoedmarkt en de consumentensector”, zegt Mike Dozier, senior vice president van PACCAR. De verkoop van middelzware en zware trucks in de Verenigde Staten en Canada in 2021 worden geschat op 230.000-250.000 voertuigen.

Het aantal Europese registraties in het segment van 16 ton en meer zal dit jaar naar schatting tussen de 260.000 en 280.000 eenheden liggen. In 2022 zal die markt naar verwachting tussen de 260.000-300.000 trucks groot zijn. Harry Wolters, president van DAF, zegt: “DAF-voertuigen leveren onze klanten uitstekende betrouwbaarheid, brandstof efficiency en chauffeurscomfort.” De DAF XF is tijdens de prestigieuze Motor Transport Awards voor het derde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot de ‘Fleet Truck of the Year’ in het Verenigd Koninkrijk.

De Zuid-Amerikaanse markt voor trucks van meer dan 16 ton zal in 2021 naar verwachting uitkomen op 120.000-130.000 eenheden. Het marktaandeel van DAF Brasil was in de eerste negen maanden van dit jaar in dat segment 5,6%. De Zuid-Amerikaanse markt voor trucks van meer dan 16 ton zal in 2022 naar schatting 130.000-140.000 trucks bedragen. DAF werd voor het vierde jaar door de auto-industriegroep FENABRAVE uitgeroepen tot Brasil 'Brand of the Year'.

Nieuwe Kenworth, Peterbilt en DAF trucks

Peterbilt en Kenworth begonnen in het derde kwartaal met de productie van de volgende generatie Peterbilt 579- en Kenworth T680-trucks. De nieuwe voertuigen werden eerder dit jaar aangekondigd en hebben een nieuw design met een geoptimaliseerde aerodynamische vorm. Ze worden aangedreven door de PACCAR MX-13- en MX-11-motoren met de geïntegreerde PACCAR-transmissie. De nieuwe trucks leveren tot 7% meer brandstofefficiëntie. De voertuigen hebben een stillere cabine, een 15-inch digitaal display, connectiviteitstechnologie en nieuwe ADAS-veiligheidsvoorzieningen. "De toonaangevende technologieën in de nieuwe Peterbilt- en Kenworth-trucks zullen de productiviteit van onze klanten verbeteren", zegt Jason Skoog, algemeen directeur van Peterbilt en vice-president van PACCAR. 

DAF is deze maand begonnen met de productie van de nieuwe DAF XF, XG en XG+ trucks. “Sinds de lancering in juni hebben klanten meer dan 10.000 van de nieuwe DAF-trucks besteld”, aldus Harry Wolters, president van DAF. “De nieuwe trucks leveren onovertroffen prestaties, waaronder 10% brandstofbesparing, en beschikken over zijzichtcamera's, grotere binnenruimte en een digitaal dashboard. De DAF XF, XG en XG+ zijn de eerste trucks die voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving op het gebied van veiligheid, chauffeurscomfort en brandstofefficiency.”

Vooraanstaande positie op het gebied van elektrische voertuigen

Peterbilt, Kenworth en DAF zijn marktleiders op het gebied van emissievrije voertuigen, met zeven batterij-elektrische voertuigmodellen die nu beschikbaar zijn voor klanten. PACCAR's batterij-elektrische zware en middelzware voertuigen bieden concurrerende exploitatiekosten voor klanten die actief zijn in stads- en regionaal transport, haventransport en afvaltoepassingen.

Peterbilt heeft in het derde kwartaal tien batterij-elektrische trucks van het type 579EV geleverd die in de Port of Oakland zullen worden ingezet. In het vierde kwartaal zal Peterbilt nog eens vijf van deze voertuigen leveren aan de Port of Long Beach. Kenworth leverde tien T680E-trucks met waterstofbrandstofcellen aan de Port of Los Angeles voor veldproeven met partners Shell, Toyota en UPS. "Kenworth en Peterbilt's batterij-elektrische en waterstofvoertuigen zijn bij onze klanten aan het werk in een verscheidenheid aan toepassingen", zegt Darrin Siver, PACCAR senior vice president.

PACCAR, Aurora en FedEx lanceren autonoom vrachtwagenprogramma

Samen met Aurora - een toonaangevend technologiebedrijf voor autonoom rijden - en FedEx, een van de grootste transport- en logistieke bedrijven ter wereld, lanceerde PACCAR een commercieel testprogramma voor autonome vrachtwagens voor inzet in wegtransport.

PACCAR's autonome vrachtwagens die zijn uitgerust met de Aurora Driver, vervoeren FedEx-ladingen tussen Dallas en Houston, een rondreis van 500 mijl, langs de I-45-corridor. De trucks rijden autonoom, met een back-up chauffeur voor extra veiligheid. “PACCAR is verheugd om in dit innovatieve project samen te werken met industrieleiders FedEx en Aurora”, zegt John Rich, PACCAR Chief Technology Officer. “Deze nieuwe samenwerking is een bewijs van de grote vooruitgang die PACCAR en Aurora boeken in deze strategische alliantie”, voegt Rich toe.

Kenworth, Peterbilt en DAF lanceren state-of-the-art connected services

PACCAR Connect is een nieuw state-of-the-art wereldwijd ‘connected’ truckplatform. Dit configureerbare systeem bestaat uit zelf ontwikkelde hardware en software die robuuste gegevensbeveiliging, draadloze software-updates en geavanceerde tools voor wagenparkbeheer bieden, terwijl klanten hun bestaande wagenparkbeheersystemen en -toepassingen kosteneffectief kunnen integreren.

PACCAR begon in oktober met de installatie van PACCAR Connect op DAF XF-, XG- en XG+-trucks. “Klanten zullen profiteren van eenvoudiger wagenparkbeheer. Tegelijkertijd zal het blijvende inkomsten opleveren”, aldus Bart Lore, PACCAR senior director connected services.

Investeringen en R&D

PACCAR’s uitstekende lange-termijn-winstcijfers, sterke balans en doorlopende focus op kwaliteit, technologie en productiviteit hebben de onderneming in staat gesteld om de afgelopen tien jaar $7,3 miljard te investeren in nieuwe en grotere faciliteiten, innovatieve producten en nieuwe technologieën. In 2021 zullen de investeringen naar verwachting zo’n $525 tot $550 miljoen bedragen. De inschatting is dat de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in 2021 uitkomen op $320 tot $330 miljoen. PACCAR schat in dat deze getallen volgend jaar zullen uitkomen op respectievelijk $425 - $475 miljoen en $350-$400 miljoen.

"PACCAR investeert in schone diesel en emissievrije aandrijflijntechnologieën, autonome systemen, ‘connected’ voertuigdiensten en in ‘next generation’ productie- en distributiecapaciteiten", aldus Harrie Schippers, PACCAR president en chief financial officer.

PACCAR Parts behaalt recordomzet en winst vóór belastingen

PACCAR Parts behaalde in het derde kwartaal van 2021 een recordwinst vóór belastingen van $280,8 miljoen, een stijging van 34% ten opzichte van de $210,2 miljoen verdiend in het derde kwartaal van 2020. De omzet in het derde kwartaal van 2021 bedroeg een record van $1,26 miljard, vergeleken met de $1,02 miljard behaald in de derde kwartaal vorig jaar. PACCAR Parts boekte in de eerste negen maanden van 2021 een winst vóór belastingen van $797,7 miljoen, een stijging van 38% vergeleken met $576,8 miljoen in de eerste negen maanden van 2020. De omzet van PACCAR Parts over de eerste negen maanden bedroeg $3,63 miljard, vergeleken met $2,84 miljard voor hetzelfde periode vorig jaar.

“De verkoop en de winst van PACCAR Parts profiteerden in het derde kwartaal van de grote inzet van voertuigen door klanten, toonaangevende logistieke operaties, een sterke vraag naar aandrijflijncomponenten en de groei van ons e-commerceplatform”, aldus David Danforth, PACCAR vice president en PACCAR Parts general manager. “De e-commerce-omzet van PACCAR Parts is in de eerste negen maanden van dit jaar met 37% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.”

Financiële dienstverleningen behalen recordresultaten

PACCAR Financial Services (PFS) biedt concurrerende retailfinancieringen aan Peterbilt, Kenworth en DAF dealers en klanten. PFS heeft een portfolio van 199.000 trucks en trailers, met een balanstotaal van $14,94 miljard. PacLease, een grote full-service truckleasemaatschappij met een vloot van 38.300 voertuigen, is hierin opgenomen.

PACCAR Financial Services (PFS) behaalde in het derde kwartaal van dit jaar een recordresultaat vóór belastingen van $120,1 miljoen, vergeleken met $55,5 miljoen in het derde kwartaal van 2020. PFS realiseerde in het derde kwartaal van 2021 een omzet van $409,1 miljoen, vergeleken met $397,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste negen maanden van 2021 behaalde PFS een resultaat vóór belastingen van  303,0 miljoen, vergeleken met $159,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet over negen maanden bedroeg $1,30 miljard, vergeleken met $1,14 miljard in dezelfde periode een jaar geleden. Todd Hubbard, vice-president, zei: "PFS behaalde recordresultaten in het derde kwartaal dankzij de uitstekende kwaliteit van het portfolio en de hoge prijzen voor gebruikte trucks. PFS investeerde in 12 wereldwijde Used Truck Centers om een groter aantal gebruikte vrachtwagens te kunnen verkopen tegen hogere verkoopprijzen.” Een Used Truck Center is in aanbouw in Madrid, Spanje.

Dit is een samenvatting van het complete persbericht dat in het Engels na te lezen is op www.daf.com

 

Perscontacten

Bent u journalist? Neem contact met ons op voor meer informatie over het bedrijf, onze producten en diensten, of over willekeurig andere onderwerpen.

Rutger Kerstiens
Afdeling Corporate Communications

Tel: +31 (0)40 214 4191
E-mail: rutger.kerstiens@daftrucks.com